GOBE V KISU

Vlagamo le mlade, čvrste, zdrave in trše vrste gob. Najboljši v kisu so gobani, sivke, štorovke, golobice, sirovke, grive, borovi glivci, kukmaki, črne trobente, cigančki in še nekatere vrste. Zelo okusne so gobje mešanice.

Gobe dobro očistimo, pod tekočo vodo na hitro operemo in jih poljubno narežemo. Manjše gobe lahko pustimo cele. Prekuhamo jih v precej slani vodi približno pet minut. Nato vodo odlijemo, gobe splaknemo s hladno vodo in jih dobro odcedimo. Ko so hladne, jih naložimo v poljubno velike kozarce, najboljše je, da so kozarci tako veliki, da zadoščajo za enkratno uporabo (ko ga odpremo vsebino takoj pojemo in gob ne shranjujemo za večkrat). Zraven lahko dodamo tudi čebulo, najboljša je šalotka.

Kis pripravimo iz enega dela kisa in dveh do treh delov vode (po okusu), dodamo nekaj zrn popra, lovorjeve liste in 3 do 5 žlic sladkorja. Z vrelo kisovo marinado zalijemo gobe in še vroče zapremo. Če kisu dodajamo tudi olje, moramo tako pripravljene gobe porabiti v zelo kratkem času, sicer se nam utegnejo pokvariti. Tako pripravljene gobe (brez olja) lahko počakajo nekaj mesecev ali celo nekaj let, kar smo že preizkusili (na Krku smo jedli 15 let stare vložene gobe).

GOBJE JEDI
ZAMRZOVANJE GOB